A SEAL jelvényt, a Szigonyt tartják a világ egyik legnehezebben megszerezhető csapatjelvényének.
A haditengerészeti különleges kadviselési jelvény, vagy SEAL Szigony, az egyik legelismertebb katonai csapatjelvény az Egyesült Államok Haditengerészetében, és az egyik legnehezebben kiérdemelhető az egész világon. A Szigonyt „Budweiser”-nek becézik, mivel az amerikai sörmárka sast ábrázoló címkéjére emlékeztet.

A SEAL-eknek eredetileg nem volt hivatalos csapatjelvényük, csak a Haditengerészet aranyszínű ejtőernyős jelvényét és a kitüntetéseiket hordták az egyenruhájukon. Aztán 1970-ben SEAL-ek egy csoportja megtervezett egy jelvényt, de mivel az nagyon hasonlított a pilótákéra, a Haditengerészet bizottsága nem engedélyezte a viselését. Végül az egyik SEAL, Al Winter kitalálta, hogy tervezzenek egy nagyon nagy jelvényt, amit biztosan nem fognak elfogadni, és lehetséges lesz olyanra módosítani, amilyenre nekik tetszik. A terv azonban visszaütött: amikor megmutatták a jókora jelvényt a bizottságnak, az jóváhagyta azt, és így lett a Szigony (Trident) a SEAL-ek csapatjelvénye.

A hivatalosan 1970. október 16-án létrehozott különleges hadviselési jelvényt eredetileg két fokozatban adták át, aranyszínűt a tiszteknek, és ezüstszínűt a legénységi állományú SEAL-eknek. 1972-ben az ezüstszínű jelvényt eltörölték, és onnantól egységes különleges hadviselési jelvényt kapnak a SEAL-ek. Ez egyedülálló a Haditengerészetben, és részben annak köszönhető, hogy a tisztek és a legénységi állományúak együtt mennek át a BUD/S kiképzésen.
A SZIMBÓLUMOK

A horgony szimbolizálja a Haditengerészetet. Ez azonban régi típusú horgony, ami arra emlékezteti a SEAL-eket, hogy a gyökereik az NCDU és UDT-tengerészek bátor teljesítményéig nyúlnak vissza.

A szigony, a tenger istene, Neptun vagy Poszeidón jogara, a SEAL-ek tengerhez kötődését jelképezi. A tenger a legnehezebb környezet, amelyben egy harcos tevékenykedhet - az, amelyben a SEAL-ek a legnagyobb kényelemben érzik magukat.

A pisztoly a SEAL-ek szárazföldi képességeire utal. A pisztoly kakasa fel van húzva és tűzkész, így állandó emlékeztetőként szolgál a SEAL-eknek, hogy mindig készen kell állniuk.

A sas, a szabadság amerikai szimbóluma, a SEAL-ek levegőből érkezési képességét jelképezi. A sas a katonai jelvényeken hagyományosan magasan tartja a fejét, a SEAL Szigonyon viszont lehajtva, emlékeztetőül, hogy az igazi harcos ereje az alázatból ered.
ETHOSZ

SEAL Szigony
NavySEALs.hu