Az aknavetők már a 19. században megjelentek az amerikai hadihajók fedélzetén. Ezek a korai példányok azonban még nehézkes és súlyos fegyverek voltak, és egészen az I. világháborúig kellett várni a könnyű, hordozható változatok megjelenésére. Bár az aknavetők meglehetősen egyszerű fegyverek, mégis talán a legfontosabb és leggyorsabban bevethető támogató eszközök a harctéren, mivel kis- és közepes lőtávolságon is pontosak és komoly tűzerőt képviselnek.
 
Az aknavető működésének két legfontosabb jellemzője a vetőcső szögállása és az aknagránát hajítótöltete által termelt energia mennyisége. Az  aknagránátok különféle hajítótöltettel készülnek, amelyek a cső szögállásával együtt határozzák meg a lőtávolságot. Az aknagránátokat fel lehet szerelni késleltető gyújtóval, így az épületekben tartózkodó ellenségre is tüzet lehet nyitni, de a maximális repeszhatás érdekében úgy is be lehet állítani, hogy a levegőben robbanjanak. Az aknavető az egyik legfontosabb gyalogsági tűztámogató fegyver.

A SEAL-ek nem tartoznak az aknavetők rendszeres használói közé, de kiképzést kapnak az M224-es könnyű aknavető kezelésére, mivel akadhatnak olyan helyzetek, ahol jól jöhet ez az ismeret. A 60 mm-es  könnyű aknavetőt a hordozhatósága, viszonylag magas tűzgyorsasága és alacsony minimális lőtávolsága miatt részesítik előnyben a SEAL-ek és más különleges műveleti erők közvetett irányzású tűztámogatáshoz.
Az Egyes Haditengerészeti Különleges Hadviselési Csoport tartalékos harctámogató különítményének tagjai kézből tüzelnek az M224 aknavetővel.
M224 KÖNNYŰ AKNAVETŐ

Az M224 aknavető a II. világháborús 60 mm-es M2 és M19 aknavetőket váltotta 1978-ban. Ezeknek a fegyvereknek csak 2000 méter volt a hatásos lőtávolsága, míg az M224 aknavetőé 3490 méter. Jelenleg az M224 aknavető az amerikai fegyveres erők elsődleges könnyű, közvetett irányzású tűztámogató fegyvere. Előnye a kis súly, és ezért szétszedve ejtőernyővel is le lehet ugrani vele. Az M224 rendszer az M25 vetőcsőből, az M7 talplemezből, az M170 kétlábú állványból és az M64A1 irányzóberendezésből áll. Használható a hagyományos módon, vagy kézben tartva is, ez esetben a kisebb M8 talplemezt használják.  Repesz,  repeszromboló, kumulatív hatású, füst, köd, világító, infravörös világító és gyakorló gránátok lőhetőek ki az elölről tölthető aknavető huzagolatlan csövéből. A közvetett irányzású, meredek röppályás fegyverrel hatásosan támadható az ellenség olyan terepen, ahol korlátozott a látótávolság, például dombos, hegyes területeken, dzsungelben, vagy városban.

Típus: M224 könnyű aknavető
Űrméret: 60 mm
Súly: 21,1 kg
Hossz: 1,01 m
Maximális lőtávolság: 3490 m
Tűzgyorsaság: 30 lövés/perc
Ha a SEAL-eknek aknavetőre van szükségük egy feladathoz, akkor a 60 mm-es M224 könnyű aknavetőt használják.
FELSZERELÉS

Támogató fegyverek: Aknavetők
NavySEALs.hu