A BUD/S Harmadik Fázis jelenleg 7 hétig tart. A Harmadik Fázis a szárazföldi hadviselési ismeretekre és harcászatra koncentrál. Az újoncoknak ismét van egy hétvégéjük, hogy elvágólagossá tegyék a felszerelésüket, és vörösre fessék a sisakjukat.
 
Természetesen a Harmadik Fázis alatt sem szűnnek meg a tornafoglalkozások, a szintidők azonban tovább csökkennek. Most 75 perc alatt kell leúszni a 2 mérföldet uszonnyal az óceánban. A 4 mérföld futást 30 perc alatt kell teljesíteni, az akadálypálya leküzdésére már csak 10 perc áll az újoncok rendelkezésére. Ezenkívül  még teljesíteniük kell egy 14 mérföldes (kb. 22,4 km) futást is.
 
A Harmadik Fázis célja az, hogy megtanítsa az újoncoknak a járőrözést, a kéz- és karjeleket, a híradást, a szárazföldi tájékozódást, a különböző fegyverek használatát, a lövészetet, a lesállás taktikákat, a lesállás elleni taktikákat és egyéb harceljárásokat, az őrszem semlegesítést, a víz alatti rombolást és akadály eltávolítást, parton túli kirakást és kiemelést, a haladóbb hidrográfiai felderítést, kötéllel való ereszkedést, valamint a villamos és mechanikus robbantásokat.
  
Az érintett témák miatt az újoncok rengeteg időt töltenek a tanteremben és rengeteget a terepen. Az instruktorok nem ismernek kegyelmet, és a tanulók számára nincs ennél nehezebb, hiszen ha hibát követnek el, könnyen megölhetnek valakit. Ha valaki bizonytalanul csinál valamit, azonnal eltávolítják a kiképzésről.
A BUD/S tanulók szárazföldi tájékozódó gyakorlaton vesznek részt a kaliforniai Laguna-hegységben.
SZÁRAZFÖLDI KIKÉPZÉS

A Harmadik Fázis kiképzéseire többnyire Kalifornia államban kerül sor, például a La Posta-i hegyi hadviselési kiképző központban, a San Diegótól mintegy 130 km-re keletre lévő Laguna-hegység átszegdelt, hegyvidéki terepén. Az újoncok itt megtanulják a lopakodást, az álcázást, a és a járőrözést. Itt tanulnak meg tájékozódni a szárazföldön térképet és tájolót használva, továbbá párokba osztva teljesíteniük kell egy 3 mérföldes (kb. 4,8 km), hegyvidéken vezető menetgyakorlatot.
 
A fegyveres kiképzést a Tengerészgyalogság Camp Pendleton-i bázisán tartják. Itt ismerkednek meg a SEAL-ek alapvető fegyverével, az M-4-es gépkarabéllyal. Megtanulják szétszedni és összerakni, az instruktorok éber tekintete előtt, akik mérik az időt, majd lőgyakorlatokat tartanak különböző távolságokról, különböző célalakokra. A kiképzés része egy minősítő céllövészet is M-4-essel, 200 yardra (kb. 180 m).
 
Camp Pendletonban előkerül a többi rendszeresített fegyver is, a P-226-os pisztoly, a Mk 46-os és Mk 48-as géppuska, az M-203-as gránátvető, a Mossberg 590-es sörétes puska és az MP-5-ös géppisztoly. Ezeket a fegyvereket is megtanulják szétszedni és összerakni, időre, miközben válaszolnak az instruktor által feltett, az adott fegyver tűzgyorsaságával, maximális hatásos lőtávolságával, stb. kapcsolatos kérdésekre.
 
A coronadói bázisra visszatérve romboló kiképzés következik, melynek során az újoncok megismerkednek a különféle robbanóanyagokkal, gyutacsokkal és gyújtókészülékekkel. A tanulók a Központtól délre lévő lőtéren állítják össze a gyújtóláncokat és helyezik el a gyutacsokat a gyakorló töltetekben. Az éles robbantásokra környezetvédelmi okokból a San Clemente szigeten kerül sor.
A leendő SEAL-ek a BUD/S kiképzés Harmadik Fázisában ismerkednek meg a rendszeresített fegyverekkel, köztük az alapvető M-4 gépkarabéllyal.
SAN CLEMENTE

A Harmadik Fázis utolsó 4 hetére a San Clemente szigeten kerül sor, a Camp Al Huey-ban, amely saját felszállóhellyel, toronnyal és kis létesítményekkel rendelkezik. A „Szikla”, ahogy a SEAL-ek hívják, egy kietlen, kopár katonai kiképző terület, amit a Haditengerészeti Légierő, a Tengerészgyalogság és a Haditengerészeti Különleges Hadviselés használ.
 
A szigeten a napok hosszúak, a kiképzés pedig rettentő kemény. Az újoncok megtanulják a harci lövészet alapjait és a gyors tárcsere technikáját. Megismerik az azonnali reagáló készségeket, az ellenséges állás megrohamozásának taktikáit és a tűzfedezet fontosságát. Lesállást, rajtaütést, objektum átkutatást gyakorolnak nappal és éjszaka egyaránt. Robbantanak vízben és szárazföldön, C-4-es táska töltetekkel, PETN-nel töltött Mk 75-ös tömlőkkel és drótakadályok ellen tervezett Bangalore-torpedókkal, de használnak különféle gránátokat és rakétákat is. Az újoncoknak gyakorolniuk kell az ellenséges part gumicsónakkal történő megközelítését a partraszállást és a felderítést is.
 
A San Clemente szigeten végrehajtott utolsó gyakorlatok egyike során az újoncoknak fel kell „repülniük” a Frog Hillre. A repülés abból áll, hogy raklapot vesznek a hátukra szárnyként, és körben futnak, míg meg nem kapják a „felszállási engedélyt”, aztán felfutnak a dombtetőre, ahol egy bádog békaszobor van felállítva, majd vissza, ahol természetesen meg kell kapniuk a „leszállási engedélyt”. Még rosszabb annak, aki helikoptert testesít meg. Neki egy nehéz horgonydarabot kell a vállára venni, és forogva kell megtennie az utat oda és vissza.
 
A szigeten tartott kiképzés utolsó mozzanata a kiképzési terepgyakorlat, amely két éjszakán át zajlik. Az első éjszakán felderítik a célpontot, majd a második éjszakán visszatérnek, és rajtaütést hajtanak végre. Miután végrehajtották a támadást, a tanulók bevonulnak a célponthoz, átkutatják, információt gyűjtenek, elhelyezik a robbanótölteteket, élesítik azokat, majd a kivonási pontra vonulnak. A kiszivárgás közben előfordulhat, hogy az instruktorok lesállásból rájuk támadnak, és ilyenkor az elsajátított azonnali reagáló készségeket kell alkalmazniuk, hogy megszakítsák a harcérintkezést, és eljussanak a kivonási pontjukra.
BUD/S tanulók kiképzési terepgyakorlaton vesznek részt a San Clemente szigeten tartott kiképzés záró mozzanataként.
KIKÉPZÉS

BUD/S - III. Fázis
NavySEALs.hu