A Második Fázist általában Merülési Fázisnak hívják. Az újoncok ebben a fázisban sajátítják el azokat az ismereteket, amelyek egyedülállóvá teszik a SEAL-eket. A Második Fázis 7 hétig tart, és a búvár fiziológiára, a búvár fizikára, a nyílt rendszerű merülésre és a zárt rendszerű merülésre fókuszál. Az osztály kékre festett sisakkal vág neki a Második Fázisnak.

Az újoncoknak a Második Fázis alatt továbbra is hetente egyszer el kell végezniük a 2 mérföldes úszást, az akadálypályát, és a 4 mérföldes futást. A 2 mérföldes, uszonnyal végrehajtott óceánban úszás szintideje 80 perc, a 4 mérföld futásé 31 perc, az akadálypályáé pedig 10,5 perc. Továbbá teljesíteniük kell egy 3,5 mérföldes (kb. 6,3 km) és egy 5,5 mérföldes (kb. 9,9 km) úszást is az óceánban, uszonnyal végrehajtva.
 
Az első hetet teljesen a búvárkodás egészségügyi szempontjaira fordítják. A tantermi foglalkozások egész naposak, sok éjszakai tanulással. Rengeteg információt kell az újoncoknak megtanulni rövid idő alatt. Az elméleti foglalkozásokon kívül minden tanulót 140 láb (kb. 42 m) mélységű nyomásának tesznek ki a dekompressziós kamrában, hogy lássák, a testük kezelni tudja-e a nyomás hatásait.
 
A második hét a búvár fizika. Itt fizikai példákat kell megoldani a hőmérséklet, a nyomás és a térfogat alkalmazásával. Ez nagyon fontos a búvárkodásban, és gyorsan meg kell tanulniuk az újoncoknak. A tantermi foglalkozások hétfőn kezdődnek, a vizsgát pedig pénteken írják. Számológépet nem lehet használni, és minden példát kézírásos matematikával kell megoldani, időre. A dekompressziós táblázatokból is vizsgázniuk kell az újoncoknak.

A második hét péntekjét a búvártoronyban töltik az újoncok, ahol megismerkednek a szabad úszó emelkedéssel. Ehhez előbb 7,5 méterre merül az újonc egy búvárharanghoz, ott levegőt vesz, majd egy instruktorral a felszínre emelkedik, közben folyamatosan kilélegezve a nyomás változása miatt. Ezt 15 méterről is végre kell hajtaniuk. Ez a technika akkor fontos, ha víz alatt valamilyen okból le kell venniük a búvárkészüléket és a felszínre kell emelkedniük.
MEDENCE HÉT

A harmadik hét, a Medence Hét, a gyakorlati búvárkodás kezdete. Az osztály a sűrített levegős, nyílt rendszerű készülékkel kezdi a tanulást. A héten a felszereléssel ismerkednek, és gyakorolják a levétel-felvétel (ditch and don) folyamatát a medencében. Ezen a gyakorlaton az újonc először leveti az egész felszerelését a víz alatt, majd a felszínre emelkedik. Aztán lemerül, visszaveszi a felszerelést, és elvégezi magán a merülésvezető ellenőrzést. Ezt a gyakorlatot elvégzik úszótárssal is. Az úszótárssal történő végrehajtáshoz a páros egyik tagja leveszi a felszerelést és a másik veszi fel, aztán cserélnek.
 
A levétel-felvétel gyakorlatot el kell végezniük éjszaka is. Ezt az evolúciót ugyanúgy hajtják végre, csak lesötétített arcmaszkkal. Mindent tapintás alapján oldanak meg az újoncok. Csak akkor „látnak”, amikor leveszik az arcmaszkot, hogy megkezdjék a felszínre emelkedést. Vakon tovább tart a levétel és a felvétel, de az újoncok elkezdik megismerni a felszerelésüket és megtanulnak bízni benne.
 
Miután végzett az osztály a felkészüléssel, vízbe megy a palackokkal, az ólomövvel, mentőmellénnyel, maszkkal és uszonyokkal. Az újoncoknak 5 percig kell a vizet taposniuk a víz felett tartott karokkal. Ha valakinek a vízhez ér a keze, az megbukott. Azoknak, akik átmentek, még egyszer meg kell csinálniuk. Akik megbuktak, minden nap ezt csinálják, amíg nem sikerül nekik, vagy elbukják a fázist, és ezzel a kiképzést.
A tanulók éjszakai felszerelés cserét hajtanak végre lesötétített arcmaszkot viselve a medencében.
MEDENCE ALKALMASSÁG

A Második Fázis negyedik hete a Medence Alkalmasság (Pool Comp) Hét, amely során letesztelik az összes ismeretet, amit az újoncok addig elsajátítottak. Az utolsó két nap a legrosszabb a tanulók számára, és a legrettegettebb. A tanulók egyesével bemennek a medencébe, és a fenékre merülnek egy instruktorral. A tanuló négykézláb kúszik oda-vissza a medence fenekén kijelölt sáv mentén, és közben szimulált hullámverésnek teszik ki. Az instruktor letépi a maszkot az újonc arcáról, az uszonyokat letépi a lábáról, a csutorát kitépi a szájából és megbukfencelteti, a hullám hatását szimulálva. Az újoncnak vissza kell nyernie a nyugalmát és rendbe kell szednie a felszerelését.
 
A vizsga további részében az újoncnak különböző problémákat kell megoldania, amelyekkel a víz alatt találkozhat. Például az instruktor részben, vagy teljesen elzárja a légzőkészüléken a levegőszelepet, amit az újonc az ellenőrzés lépéseit követve ismét ki tud nyitni. Előfordulhat, hogy az instruktor csomót köt a kilélegző tömlőre, ilyenkor a tanuló be tud lélegezni a készülékből, de nem tud kilélegezni. Ha hátranyúlva nem tudja kioldani a csomót, akkor le kell vennie a készüléket és úgy kioldania, aztán ismét felvennie a felszerelést.
 
Az utolsó feladat során az instruktor kiveszi az újonc szájából a csutorát, és egy csomóval a levegőszelephez kötözi. A tanuló ezután mindent megtesz a probléma megoldására. Ha a visszatartott levegő nem tart ki a hiba elhárításáig, az újonc kézjellel engedélyt kér a felszínre emelkedéshez. Miután megkapta az engedélyt az instruktortól, a felszerelést az előírt módon el kell helyeznie a medence fenekén, majd a felemelt hüvelykujját mutatnia az instruktornak. Az instruktor a felszínre viszi, ahol az újonc azt kiáltja, remekül érzi magát. Ha mindent megoldott, akkor sikerrel vette a vizsgát, ha nem, akkor másnap újra próbálkozhat. Aki nem megy át a vizsgán, annak távoznia kell a kiképzésről.
A BUD/S Második Fázisában a medence alkalmasság vizsga okozza a legnagyobb lemorzsolódást.
MERÜLÉS A DRAEGERREL

A medence alkalmasságot követően a Második Fázis további három hete a zárt rendszerű oxigénes Mk 25 (LAR V Draeger) újralégző készülék megismerésével és használatával telik. A tantermi és gyakorlati foglalkozásokon elsajátítják, hogyan állítsák össze a Draegert, milyen eljárásokat kövessenek a merülés során, és hogyan tartsák karban a készüléket. Megismerik az oxigénhiányos állapot (hypoxia) tüneteit és az ilyen esetben alkalmazott vészeljárásokat is.

A következő héten először a medencében ismerkednek az újoncok a Draegerrel, aztán merülni mennek a San Diego-öbölbe. A merülőpárok megtanulnak navigálni a víz alatt a támadótáblával és megbecsülni a megtett távolságot a lábtempóik száma alapján. A merülések minden alkalommal hosszabbak és összetettebbek, és az előző merüléseken begyakoroltakra épülnek. A BUD/S kiképzés Második Fázisában a víz alatti navigációra helyezik a hangsúlyt, a  harci úszó technikákat majd a SEAL Minősítő Kiképzésen (SQT) sajátítják el azok, akik eljutnak odáig.

Az újoncok számára a Draegerrel töltött harmadik hét a legnehezebb. Minden reggel futniuk vagy úszniuk kell időre, vagy teljesíteniük az akadálypályát. Majdnem minden reggel testnevelési foglalkozást is tartanak nekik. Aztán napi két merülés következik, egy délután és egy éjszaka. A hosszú merülés előtti és utáni eljárások és a felszerelés megtisztítása és a következő merüléshez előkészítése miatt néha alig három-négy órát aludhatnak az újoncok.
A tanulók a támadótábla használatát gyakorolják a medencében a Mk 25 LAR V Draeger légzőkészüléket viselve.
KIKÉPZÉS

BUD/S - II. Fázis
SEAL jelöltek ismerkednek a nyílt rendszerű, sűrített levegős légzőkészülékkell a BUD/S Második Fázisában.
NavySEALs.hu