„Az egyetlen könnyű nap tegnap volt” - talán ez a jelmondat fejezi ki legjobban a SEAL alapkiképzés gyötrelmeit. A Haditengerészeti Különleges Hadviselési Központ évente hat BUD/S osztályt indít. Egy osztály általában 15 tiszti és 145 legénységi állományú újonccal kezdi meg a kiképzést. A statisztika szerint a 24 hetes BUD/S végén a legénységi állományú újoncok 27%-a kerül avatásra, a többi lemorzsolódik. A tiszteknél magasabb a sikerességi arány, kb. 70%, ami annak köszönhető, hogy nekik már komoly követelményeknek kellett megfelelniük ahhoz, hogy tisztek lehessenek a Haditengerészetben.
 
Az alapkiképzés a 3 hetes BUD/S Szoktatással kezdődik. Ezt korábban Előkészítőnek hívták, és 4-5 hétig tartott, attól függően, hogy az osztálynak mikor kellett elkezdenie a kiképzés Első Fázisát, azonban lecsökkentették az idejét, hogy ne rontsák a SEAL-jelöltek fizikumát. A Szoktatás idején az újoncok fehér pólót viselnek az egyenruhájuk alatt. Ez mutatja mindenkinek, hogy még nem menték át a Pokol Héten. Sisak helyett a rendszeresített nyolc sarkos sapkát hordják. Ez tudatja mindenkivel, hogy még nem kerültek be egy osztályba.
 
A napi rutin minden tanulónak  nagyon egyszerű a Szoktatás alatt. Sorakozó reggel, majd névsorolvasás és egyenruha szemle következik. Az egyenruhának tetőtől talpig elvágólagosnak kell lennie. A tanulók többsége megbukik, és ilyenkor meg kell mártózniuk a hullámverésben, majd vizesen forgolódniuk a part homokjában.
 
A kiképzési tervnek megfelelően változhat, de a Szoktatás alatt a tanulók minden nap futnak, testnevelési foglalkozásokon csuklóznak, és úsznak a harci kiképző medencében. Közben naponta háromszor kapnak enni, ami kötelező, étkezést nem lehet kihagyni.
 
Ezt így megy minden nap, amíg az újoncokat be nem sorolják a következő BUD/S osztályba. A leendő osztály tagja kopaszra borotválják a fejüket és zöldre festik a sisakjukat.
Az újoncok a csónakjukat a fejükön cipelve versenyeznek a többi csónaklegénység ellen a BUD/S kiképzés Első Fázisa alatt.
EGY NAP A BUD/S-ON

A 7 hetes Első Fázisnak nagyon feszes időbeosztása van. Minden nap 04.30-kor sorakoznak és létszámellenőrzést tartanak. 05.00-kor az osztály a gyakorlótérre fut tornafoglalkozásra. Az egy órás foglalkozás után enni futnak. A BUD/S étkezdéje a bázis másik oldalán van, 1,5 km-re a gyakorlótértől. Ennek következtében a tanuló legalább 9 km-t fut naponta csak az étkezés miatt. (Már tervbe vették egy új étkezde építését a parton, hogy csökkentsék az olyan futások mennyiségét, amik nem képezik részét a kiképzésnek. Ezzel az a céljuk, hogy fáradásos törés miatt kevesebben dőljenek ki a BUD/S alatt.)

Reggeli után az osztály a nap következő foglalkozásra fut. Ez általában úszás a medencében, hogy víz alatti csomókötést, életmentő ismereteket és fulladásállást gyakoroljanak. De a parton is tölthetik a délelőttöt, IBS kiképzésel, melynek során a 7 fős csónaklegénységekre osztott újoncok IBS nevű gumicsónakkal kelnek át a hullámverésen. A kis csónakos gyakorlat célja a csapatmunka fejlesztése, mert egyedül senki nem jut át a BUD/S kiképzésen. A tanulók, akik nem teljesítenek, plusz gyakorlatokat kapnak, de az egész csónaklegénység fizet az egyén hibájáért.
 
Az osztály ebédig kondicionáló futásokat végez, fut az akadálypályán, és csuklógyakorlatokat hajt végre rönkkökkel. Ebéd után  további foglalkozások várnak az újoncokra a vízben és a parton 17.00-ig. Ezután megtisztítják és elteszik a csónakokat, és vacsorázni futnak. Az este folyamán minden tanuló megtisztítja a felszerelését, megvasalja az egyenruháját, megélezi a kését, megtisztítja a UDT mentőmellényét, kitakarítják a körleteket és elvégzik a házi feladatukat, de ha a kiképzési tervben az szerepel, akkor éjszakai gyakorlatokra visszatérnek a partra.
A csónaklegénységek felüléseket végeznek rönkökkel a BUD/S Első Fázisában. Ez a gyakorlat a csapatmunkát is erősíti.
VIZSGÁK

Az újoncoknak több vizsgát is végre kell hajtaniuk az Első Fázis alatt. 50 métert kell úszniuk a víz alatt levegővétel nélkül. El kell végezniük a víz alatti csomókötés vizsgát, csathurkot, lobogó csatot, szorító nyolcast és csarnakcsatot kötve. Ezek a csomók később a víz alatti rombolótöltetek rögzítésénél lesznek fontosak. A tanulókra vár még egy alap életmentő vizsga és a fulladásálló vizsga.

A fulladásálló vizsga abból áll, hogy az újoncok összekötözött kézzel és lábbal beugranak a közel 3 méter mély medencébe, és 5 percig végzik a „bobbing” nevű gyakorlatot, vagyis a medence fenekéről újra és újra felrúgják magukat a felszínre levegőért. Ezt követően a felszínen lebegnek 5 percig pihenésként, majd 100 métert úsznak. Az úszás teljesítése után ismét bobbing következik 2 percig, majd a vizsga befejezéséül lemerülnek a medence fenekére, az ott lévő búvármaszkjukat a szájukba veszik és így teljesítenek 5 bobbing gyakorlatot. Az újoncok ezzel a vizsgával bizonyítják, hogy otthon érzik magukat a vízben.
 
Az Első Fázis alatt az újoncoknak 2 mérföldet (kb. 3,6 km) kell úszniuk a Pokol Hét előtt 95 perc, a Pokol Hét után 85 perc alatt az óceánban uszonyt használva, az akadálypályát 15 perc alatt kell teljesíteniük, és 32 percen belül kell lefutniuk 4 mérföldet (kb. 6,4 km) a tengerparti homokban. Aki ezeket nem tudja teljesíteni, az nem kezdheti el a BUD/S Második Fázisát és visszaküldik a flottához. Ha legénységi állományú, akkor későbbi alkalommal újra próbálkozhat a BUD/S-on, de tisztek számára nincs második esély. Aki megsérül a kiképzés közben, az a felépülése után egy későbbi BUD/S osztállyal folytathatja a kiképzést, de ezt csak kétszer teheti meg, harmadik lehetőség nincs.
 
A tanulók az Első Fázis legendásan legnehezebb első hetében ismerkednek meg azokkal a gyakorlatokkal, amelyek mindennaposak lesznek számukra  a következő hónapokban. Ilyen például a hullámkínzás (surf torture), amikor a tanulók összekulcsolt karokkal fekszenek a sekély vízben, lábbal a Csendes-óceán felé, miközben a hideg hullámok átcsapnak rajtuk. Vagy a szikla hordút, melynek során a Hotel del Coronado előtti hullámtörőn kell partra vinniük a gumicsónakjukat, és ügyelniük, nehogy közben a hullámok nekivágják őket a szikláknak. Ezt a gyakorlatot éjszakai is végrehajtják, ami még veszélyesebb.
 
Az Első Fázis első három hetének célja az, hogy felkészítse az újoncokat a negyedik hétre, amit a korai időkben hivatalosan motivációs hétnek neveztek, de az újoncok mindig ís csak úgy hívták: a Pokol Hét (Hell Week).
A fulladásálló vizsga. Az újoncoknak összekötözött kézzel és lábbal kell feladatokat végrehajtani a medencében.
POKOL HÉT

A Pokol Hét rendszerint vasárnap este kezdődik és péntek éjjel fejeződik be. Az öt és fél napos folyamatos kiképzés alatt az újoncok összesen 4 órát alhatnak. Az osztályt magasság szerint 7 fős csónaklegénységbe osztják, és szinte minden foglalkozás verseny. Megéri győztesnek lenni, mert a győztes pihenhet, míg a többiekre extra gyakorlat vár. Szünetet csak a napi három étkezés jelent, de oda is magukkal viszik a csónakokat.
 
A Pokol Hét vég nélküli kiképzés éjjel és nappal. Az újoncok sípszóra kúsznak a parton, a fejükön cipelik a csónakjukat, eveznek, úsznak, futnak, csuklógyakorlatokat végeznek, átviszik a csónakjukat az akadálypályán és hosszú percekig tapossák a vizet vagy fekszenek mozdulatlanul a hullámkínzás alatt. A hét vége felé eleveznek egy árapálysíksághoz, ahol további versenyek és gyakorlatok várnak rájuk az iszapban.
 
A Pokol Hét utolsó nagy feladata egy „világkörüli” evezés, melynek során az újoncok este indulnak a bázis Csendes-óceán felőli oldaláról és csaknem egész éjjel eveznek a csónakjukkal, mire elérik a bázis San Diego-öböl felőli oldalát. Pénteken, az utolsó napon, a robbantógödörnél kell különféle gyakorlatokat végrehajtaniuk, például szögesdrót alatt kúszniuk, miközben füstgránátok és tüzérségi szimulátorok robbannak körülöttük, vagy a gödör feletti kötélhídon átjutniuk, amit közben rángatnak.
 
A Pokol Hét alatt állandóan vizesek az újoncok, nincs idejük megszáradni, mindig fáradtak, és mindig fáznak. De ilyen körülmények ellenére is a maximumot kell kihozniuk önmagukból és a csónaklegénységükből. A Pokol Hét az újoncok képességeinek egyik fő felmérője, és itt a legnagyobb a lemorzsolódás, de aki ezt kibírja, annak jó esélye van rá, hogy sikeresen elvégezze a BUD/S kiképzést.
 
A Pokol Hetet átvészelőket barna póló viselésével jutalmazzák és egész hétvégén pihenhetnek. A következő hetet Séta Hétnek hívják, mert nincs futás és a tornafoglalkozás is csak nyújtógyakorlatokból áll. Az osztály a hatodik héten fog bele a hidrográfiai felderítés tantermi foglalkozásokba. Ez a kiképzés a II. világháborúra vezethető vissza, de a mai napig végeznek a SEAL-ek ilyen feladatokat. A gyakorlati hidrográfiai felderítések és a vizsgaírások hete hozza el az Első Fázis lezárását.
A Pokol Hét utolsó napján a BUD/S osztály a robbantógödörhöz kúszik, miközben az instruktorok tüzérségi szimulátorokat és füstgránátokat használnak.
NavySEALs.hu
KIKÉPZÉS

BUD/S - I. Fázis