Miután 1990-ben elnöknek választották Haitin az egykori katolikus papot, Jean-Bertrand Aristide-et, a hadsereg Raoul Cedras altábornagy vezetésével 1991. szeptember 30-án puccsot követett el ellene. Az Aristide kormány visszaállítását elérni igyekvő ENSZ 1993. június 23-án gazdasági szankciókat foganatosított Haitival szemben. Négy hónappal később, október 15-én Bill Clinton amerikai elnök parancsot adott az Egyesült Államok Haditengerészete hajóinak, hogy segítsenek érvényre juttatni az embargót. David P. Miller tengernagy, az Egyesült Államok Atlanti Parancsnoksága főparancsnoka felállította a 120-as vegyes összhaderőnemi harci köteléket (CJTF-120), hogy tervezze meg és hajtsa végre a Demokrácia Támogatás (Support Democracy) hadműveletet.
 
A CJTF-120 amerikai és szövetséges hadihajói több mint 600 hajót vizsgáltak át a művelet első öt hónapja alatt. A nagy hajók hatékonysága hamarosan arra kényszerítette a csempészeket, hogy kisebb vízi járműveket használjanak a csempészáruk szállítására a sekély part menti útvonalakon, a hadihajók hatótávolságán kívül.
 
A CJTF-120 a Cyclone-osztályú parti járőrhajót (PC) választotta legjobb megoldásként a csempészek új taktikája ellen. A Cyclone-osztályú hajók újak voltak a Haditengerészeti Különleges Hadviselés hadrendjében, és tengeri szolgálat hitelesítésre volt szükségük a haiti feladat előtt. Miután az Agile Provider hadgyakorlatban részvétellel hitelesítve lettek, a USS Cyclone (PC-1) és a USS Tempest (PC-2) május 24-én kifutott a kubai Guantanamóból, hogy részt vegyen a  hadműveletben.

Május 30-án a CJTF-120 utasította a PC hajókat, hogy kezdjék meg a működést Haiti északi partja előtt. A PC-k elfogó műveletbe történő fokozatos integrálásának terve azzal ért véget, hogy a hajók június 1-én, az első útjukon találkoztak egy bahamai vitorlással, ami az embargó kikerülésével próbálkozott. Mivel a Sea Lover nevű vitorlás a főváros, Port-au-Prince felé haladt, a USS Cyclone-ról utasították, hogy maradjon távol a haiti partoktól, de az nem engedelmeskedett. Ekkor a USS Cyclone figyelmeztető lövéseket adott le, majd elindított egy RIB csónakot SEAL-ekkel a fedélzetén. A Sea Lover megpróbált kivárásra játszani éjszaka, de hajnalban egy vegyes osztag a USS Cyclone-ról és a HMCS Terra Nováról - hat kanadai és három SEAL - végrehajtotta az átszálló és átvizsgáló műveletet. Embargó alá tartozó árukat találtak, ezért a USS Cyclone Guantanamóba vontatta a vitorlást.
 
1994. június 23-ra a CJTF-120 flottája több mint 1100 hajót vizsgált át, de az embargó alá tartozó áruk továbbra is megállás nélkül áradtak Haitibe a Dominikai Köztársaságból. John M. Shalikashvili tábornok, a Vezérkari Főnökök Egyesített Bizottságának elnöke engedélyezte, hogy a PC-k közös járőrözést végezzenek dominikai hajókkal.
 
1994. július 11-én a USS Cyclone-ról vízre tett RIB csónakról átszálló SEAL-ek átkutatták a Vinland Saga nevű dán hajót, ami búzalisztet szállított. A CJTF-120 hamarosan utasította a USS Cyclone-t és a USS Tempestet, hogy a parthoz közelebbi területeken járőrözzenek. Ezek a műveletek lehetőséget adak a tengeri forgalom ellenőrzésére és információgyűjtésre. Szeptemberben a USS Hurricane (PC-3) és a USS Monsoon (PC-4) váltotta fel a USS Cyclone-t és a USS Tempestet.
A Demokrácia Támogatás hadműveletben elsősorban a Nyolcas SEAL Csapat szakaszai vettek részt.
Egy RIB SEAL-ek visz a Vineland Saga nevű dán hajóhoz, hogy a Haiti elleni embargó betartatásának részeként átkutassák.
DEMOKRÁCIA FENTARTÁSA

A folyamatos politikai elnyomás miatt a Clinton adminisztráció az ENSZ Biztonsági Tanácsának jóváhagyását kérte Haiti megszállásához, ha a szankciók nem érik el Aristide visszahelyezését az elnöki hivatalba. A Biztonsági Tanács 1994. július 31-én megadta az engedélyt. A megszállás terve két szakaszból állt: először egy 15000 fős többnemzetiségű erő végrehajtja a megszállást, helyreállítja a közrendet és visszaiktatja Aristide-et; később egy 6000 fős ENSZ erő kiképezi az új haiti rendőrséget a rend fenntartására.
 
A Hadsereg, a Légierő és a Haditengerészet különleges műveleti erői támogatták a XVIII. légideszant hadtestetet Haiti megszállásának tervezésében. A terv különleges műveleti része kulcsfontosságú kormányzati objektumok elfoglalását írta elő, majd csatlakozást a hagyományos erőkhöz, ahhoz hasonlóan, ahogy Panamában tevékenykedtek az 1989-es Igaz Ügy hadművelet alatt.

A SEAL-ek is szerepet kaptak Haiti megszállásában. A terv úgy szólt, hogy a D-nap H-órájában MH-60-as helikopterekkel kiraknak egy 45 fős SEAL különítményt, amelynek semlegesítenie kell a Nemzeti Palotához vezető utakat ellenőrző 4. rendőrszázadot. A Nemzeti Palotát a rangerek foglalják el, akiket két SEAL csoport erősít meg, az egyik fél órával, a másik két órával a rangerek támadása után.

A megszállás után zöldsapkás csapatoknak kellett biztosítani a vidéki területeket és leszerelni a haiti rendőrség erőit. A USS America (VC-66) repülőgép-hordozó szolgált a különleges műveleti erők úszó bázisaként.

1994. szeptember 10-én az amerikai kormány felhatalmazta Shalikashvili tábornokot, hogy a következő tíz napon belül hajtsa végre a Demokrácia Fenntartása (Uphold Democracy) fedőnevet kapott hadműveletet.
 
1994. szeptember 16-17-e éjszakáján a Nyolcas SEAL Csapat B szakasza James Q. Ball sorhajóhadnagy vezetésével a USS Mount Whitney (LCC-20) vezetés-irányítási hajóról partfelderítést hajtott végre Cap Haitien mentén, információt és hidrográfiai adatokat gyűjtve a tengerészgyalogosok lehetséges partraszállási helyeiről. A SEAL-ek a kishajók nagy száma és a parton lévő helyiek ellenére végrehajtották a feladatot. A vízen nagy volt a forgalom, tele volt hulladékkal, és a SEAL-ek doboló helyieket hallottak a parton. Az úszó csapatok különböző mértékben voltak sikeresek, mivel túl sok civil volt néhány területen, ami megakadályozta a teljes felderítést. Mindazonáltal a partraszálló műveletek, amelyek zökkenőmentesen lezajlottak szeptember 21-e reggelén, a SEAL-ek munkájának pontosságát bizonyították.
 
Ahogy a megszállás határideje közeledett, különleges műveleti erők a légi és tengeri behajózási kikötőikbe vitték a felszerelésüket és ellátmányukat. SEAL-ek, rangerek és különleges műveleti hajózók érkeztek a USS Americára. Más rangerek a várakozó gépeikhez mentek, légideszant támadásra készülve. Az összetett terv minden eleme a helyén volt.
 
Azonban mielőtt az amerikai erők megindították volna a hadműveletet, Jimmy Carter volt elnök, Sam Nunn szenátor és Colin Powell nyugállományú tábornok az utolsó percben meggyőzték Haiti vezetőti, hogy távozzanak és tegyék lehetővé Aristide visszatérését. A tárgyalások miatt szeptember 18-án valamennyi Haiti felé tartó erőt visszafordítottak vagy átállítottak békés belépésre. A megszállásból így nagymérvű humanitárius feladat lett, és szeptember 19-én partra szálltak az amerikai erők Port-au-Prince-ben, majd 21-én Cap Haitienben.
 
A Nyolcas SEAL Csapat tagjai biztosítást adtak és a partra kalauzolták a tengerészgyalogos partraszálló erőket. A USS Monsoon volt az első amerikai hajó, amely befutott Port-au-Prince kikötőjébe, míg Cap Haitienbe a USS Hurricane érkezett meg elsőként. Az október 24-i távozásukig a PC hajók  járőrözést hajtottak végre a kikötőkben.

SEAL-ek látták el a JTF-120 parancsnoka, Hugh Shelton altábornagy személyvédelmét, míg tárgyalásokat folytatott a maradni szándékozó Cedras tábornokkal. Shelton altábornagy így írt erről: „A Smitty vezette 4 fős személyvédelmi csapatom a Hatos SEAL Csapatból mutatta az utat. A szemüket sötét napszemüveg takarta és rövid gépkarabélyokat hordtak. Egyértelműen nem olyan fickók voltak, akikkel össze akartál tűzni, hacsak nem volt halálvágyad.”

Shelton altábornagynak sikerült meggyőznie Cedras tábornokot, hogy nem lenne szerencsés Haitin maradnia, és az ország érdekében jobb lenne Panamába távoznia.

A JTF-120 parancsnoka a SEAL testőrsége közreműködésével győzte meg Emmanuel Toto Constantot, a száműzött elnök támogatóit terrorizáló FRAPH nevű halálosztag vezetőjét, hogy ne próbálkozzon lépéseket tenni Aristide ellen. „Két perce sem ment a beszélgetés - írta Shelton altábornagy -, amikor kivágódott az ajtó és berontott az irodába három Hatos SEAL Csapat operátor, fegyvereket készenlétben tartva, sötét napszemüvegek mögül pásztázva a helyiséget, és ez rendesen ráhozta a frászt erre a fickóra. Később megtudtuk, hogy a Keresztapa volt a kedvenc filmje, így el tudtam képzelni, milyen képek jártak a fejében, amikor három további SEAL rontott be és foglalt el stratégiai pozíciókat.”

Toto Constant félreállításával az utolsó akadály is elhárult a száműzött Aristide elnök visszatérése elől, aki végül 1994. október 15-én ismét elfoglalhatta hivatalát.

A Demokrácia Fenntartása hadművelet hivatalosan 1995. március 31-én fejeződött be. A különleges műveleti erők, és köztük a SEAL-ek, végrehajtották valamennyi kitűzött feladatukat, ráadásul a Cylone-osztályú hajók demonstrálták a használhatóságukat parti műveletekben és megmutatták, hogy támogatni tudják a SEAL és SBU feladatokat.
A USS Cyclone járőrözik Haiti partjai előtt 1994-ben, az embargó betartását ellenőrizve.
A Nyolcas SEAL Csapat B szakaszának tagjai haiti zászlóval egy PC-osztályú hajó farán Port-au-Prince kikötőjében.
A Nyolcas SEAL Csapat tagjai járőröznek Haitiben, miután az amerikai erők megszállták az országot.
Shelton altábornagy megérkezik Haitibe. Az amerikai tábornok személyvédelmét SEAL-ek látták el.
TÖRTÉNELEM

Haiti
NavySEALs.hu