1998. szeptember 18-án a kormányerők rálőttek Roosevelt Johnsonra, a khran vezetőre és követőire, amikor amerikai tisztségviselőkkel tárgyaltak a Egyesült Államok nagykövetségének bejáratánál. A támadásban négy khran meghalt és két amerikai megsebesült. A nagykövetség őrzését ellátó tengerészgyalogosok viszonozták a tüzet és lelőttek két libériai rendőrt. Az amerikaiak a Johnson-párt tagjaival visszahúzódtak a követségre és berendezkedtek egy elhúzódó ostromra.
 
A következő napon Charles Taylor libériai elnök követelte, hogy Johnson és társai jöjjenek ki és adják meg magukat. Nagy volt a valószínűsége egy a nagykövetség ellen irányuló támadásnak. Az Egyesült Államok Európai Parancsnoksága (EUCOM) reagált erre, és utasította az Európai Különleges Műveleti Parancsnokságot (SOCEUR), hogy küldjön el egy 12 fős felmérő és értékelő csapatot (ESAT). A Joe Becker őrnagy, a Légierő Különleges Műveleti Parancsnoksága helikopterpilótája által vezetett csapat tagja volt Patrick D. Ellis SEAL első főaltiszt, valamint néhány különleges műveleti hírszerző szakember.
 
Az ESAT csapat 1998. szeptember 21-én érkezett meg a monroviai nagykövetségre, és néhány órán belül kiderítette, hogy fegyveresek készülnek a diplomáciai épületegyüttes megtámadására. Ellis első főaltiszt és Becker őrnagy riadóztatták a Nigéria által vezett afrikai békefenntartó erőt. Az ESAT csapat és a követség őrzését ellátó tengerészgyalogosok közösen kidolgoztak egy védelmi tervet, miszerint az ESAT csapat a követség épületének tetején, a tengerészgyalogosok pedig az épületen belül fognak védőállásokat felvenni.
 
Röviddel ezután az ECOMOG (Nyugat-Afrikai Államok Gazdasági Közössége) békefenntartók egy ellenőrzőpontnál megállítottak két teherautót, amelyek a követség irányába tartottak. A két teherautó tele volt RPG rakétákkal és gépkarabélyokkal felfegyverkezett emberekkel. Az Egyesült Államok Külügyminisztériuma sikeresen gondoskodott róla, hogy Johnson és kísérete elhagyhassa az országot. Az ESAT csapat tervezte meg az útvonalat, összehangolta a logisztikai támogatást és biztosítást nyújtott a Johnson-párt távozása alatt.
Ellis első főaltiszt (jobbról a harmadik) ECOMOG békefenntartókkal és az amerikai nagykövetség biztonsági embereivel járőrözik Monrovia utcáin.
ÁRNYÉK EXPRESSZ

1998. szeptember 26-án az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma parancsot adott a térségben lévő kiegészítő erőknek az Árnyék Expressz (Shadow Express) hadművelet végrehajtására. Ezt megelőzően a SOCEUR a spanyolországi Rota támaszponton állomásozó Tízes Haditengerészeti Különleges Hadviselési Egység (NSWU-10) állományából Libéria partjaihoz küldte a USS Chinook (PC-9) különleges műveleti parti járőrhajót egy 11 méteres merev fenekű felfújható csónakkal (RIB), valamint négy különleges hadviselési hadihajóssal.
 
1998. szeptember 26-án, a kiértesítéstől számított 12 órán belül a SOCEUR egy vezetés-irányítási egységet telepített a németországi Stuttgartban lévő Kettes Haditengerészeti Különleges Hadviselési Egység (NSWU-2) állományából az előretolt műveleti bázisra, a sierra leonei Freetownba. A vezetés-irányítási egységet az MC-130-as repülőgépen húsz SEAL, valamint a Légierőtől két harci irányító és egy orvos kísérte. A különleges műveleti csoportot szállító repülőgép szeptember 27-én érkezett meg Freetownba. A gép landolása után fél órával a USS Chinook befutott Freetown kikötőjébe, tizenhét SEAL-tengerészt vett a fedélzetére és behajózta őket Libériába, míg a csoport többi tagja Freetownban maradt, és egy harcászati műveletirányító központot állított fel. Szeptember 28-tól a USS Chinook a követségtől körülbelül 2 km-re járőrözött a libériai partok előtt, és készen állt az esetleges beavatkozásra.
 
Szeptember 29-től október 7-ig a különleges műveleti erők egy rendkívül látványos tengeri jelenlétet tartottak fenn a partvonal előtt, nem messze a nagykövetség épületétől. A USS Chinook, majd később egy másik Cyclone-osztályú hajó, a USS Firebolt (PC-10) felmérte Monrovia kikötőjét, és több gyakorlatot hajtottak végre, a RIB vízre bocsátását és kiemelését elpróbálva. Emellett a két hajó legénysége arra is készen állt, hogy evakuálja az amerikai állampolgárokat az országból, ha szükség lenne rá.
 
A 10 napos „mutasd a zászlót” művelet nyugtatóan hatott az afrikai országban mutatkozó zavaros helyzetre, és ismét bizonyította, hogy a különleges műveleti erők képesek rövid idő alatt csapatokat telepíteni bárhová a világon.
A USS Chinook 1998 szeptemberében a libériai partoknál járőrözött, az amerikai jelenlétet mutatva.
TÖRTÉNELEM

Libéria 1998
NavySEALs.hu