Az Egyesült Államok Különleges Műveleti Parancsnoksága 1987 augusztusában elindította a Remek Lehetőség (Prime Chance) hadműveletet, amely egy időben zajlott a Kuvait kérésére indult és nagyobb nyilvánosságot kapó Komoly Szándék hadművelettel.
 
A művelet tervezése akkor kezdődött, amikor a Bridgeton tanker aknára futott. A részt vevő TF-160, SBU és SEAL egységek az irániak aknarakó, és hajózást támadó tevékenységének megakadályozását kapták feladatul.
 
A kötelék a két mozgó tengeri bázison, a Hercules-en és a Wimbrown VII-en kapott elhelyezést. Mindkét bázison volt két Mk III járőrhajó különítmény, egy SEAL szakasz, egy tűzszerész különítmény és egy tengerészgyalogos különítmény. A légi támogatást a Task Force 160 AH-6-os, MH-6-os, és UH-60-as helikopterei biztosították.
 
1987. szeptember 21-én a USS Jarrett (FFG-33) fregattról felszálló helikopterek követni kezdték az Iran Ajr nevű iráni hajót. Ez egy japán gyártású, 54 méter hosszú partraszállító volt, amit az irániak tengeri aknák telepítésére használtak a Perzsa-öbölben.
 
A TF-160 pilótái látták, ahogy az irániak kioltották a fényeket a hajón, és elkezdtek aknákat szórni a tengerbe. Miután engedélyt kaptak a támadásra, a helikopterek rakétákkal és géppuskával tüzet nyitottak, hogy megállítsák az aknarakó hajót. Az Iran Ajr legénysége tovább folytatta az aknák telepítését, ezért a helikopterek folytatták a tüzelést, a hajó elhagyására kényszerítve az iráni tengerészeket.
 
Mivel a hajó remek lehetőségnek tűnt, hogy többet megtudjanak az irániak aknarakó műveleteiről, Harold J. Bernsen ellentengernagy, a Közel-Keleti Erők parancsnoka elrendelte, hogy a Kettes SEAL Csapat 4. szakasza foglalja el az Iran Ajrt. Maga Bernsen ellentengernagy igazította el a szakaszt a zászlóshajó, a USS LaSalle (AGF-3) fedélzetén. Az eligazítást követően a szakaszparancsnok, Marc Thomas fregattkapitány arra utasította az embereit, hogy lőjenek le bárkit, aki nem akarja megadni magát. Az infravörös felderítés ellenére nem lehettek biztosak benne, hogy valamennyi iráni elhagyta az aknarakó hajót. Ha akár egy is visszamászott a fedélzetre, tüzet nyithatott a SEAL-ekre. Az amerikaiak azt sem tudhatták, hogy az irániak nem hagytak-e hátra időzített robbanószerkezetet a hajó elsüllyesztésére.
SEAL-ek átszálló gyakorlatot hajtanak végre a Perzsa-öbölben, a Komoly Szándék hadművelet alatt.
ÁTSZÁLLÁS

A SEAL szakasz a USS Guadalcanal (LPH-7) helikopter-hordozóról indult el hajnalban egy LCM-8 partraszállító naszáddal. A légi támogatást két tengerészgyalogos helikopter biztosította, amelyek hajnalban felváltották a TF-160 gépeit. A USS Guadalcanal fedélzetén egy tengerészgyalogos átszálló osztag szolgált tartalékként. A Közel-Keleti Erő szintén gyorsan szervezett egy hírszerző csapatot, hogy a fedélzetre szálljon, miután a SEAL csapat biztosítja a célhajót.
 
Az út körülbelül 30 percig tartott, és amikor a SEAL-ek megérkeztek a célpontjukhoz, az egyetlen látható támogatásuk a két helikopter volt. Sem a járőrhajók, sem a tengerészgyalogos támogató erő nem érkezett meg. Thomas fregattkapitány először várni akart a támogatásra, de utasítást kapott, hogy kezdjék el az akciót. A SEAL-ek lehúzták magukat a palánk mögé, míg a haditengerész kormányos az aknarakó bal oldalához manőverezte a partraszállít naszádot.
 
Az átszállás körülbelül 07.00-kor kezdődött. A SEAL-ek gyorsan felmásztak a hajóra, és szétszóródtak a fedélzetén, élet valamilyen nyomát keresve. Senkit sem találtak, csak halottakat, azonban a fedélzeten ott volt két sorba elhelyezve 9 db érintőakna. Thomas fregattkapitány 07.35-kor jelentette a hajó elfoglalását és biztosítását.
Az Iran Ajr aknarakó, mellette a SEAL-ek LCM-8-asa, miután a Kettes Csapat
szakasza elfoglalta.
EVANCOE AKCIÓJA

Aznap reggel korábban Evancoe korvettkapitány az újabb napi munkára készülődött a Hercules uszályon, amikor rejtjelezett hívást kapott a USS LaSalle-ról. Azt a parancsot kapta, hogy vigyen két járőrhajót Bahreintól 30 km-re északra, és foglaljon el egy iráni partraszállító hajót.
 
A két járőrhajó nagy sebességgel haladt az Iran Ajr felé. Miközben felkelt a nap, Evancoe korvettkapitány meglátta az iráni hajót a radaron, de a baráti erőkkel olyan rossz volt a híradás, hogy nem volt tudatában az előző esti eseményeknek, vagy hogy mi történt az aknarakó hajón aznap reggel. Evancoe korvettkapitány és legénysége megközelítette az Iran Ajr jobb oldalát, a szemköztit azzal, ahol Thomas fregattkapitány szakasza korábban átszállt. Evancoe csoportja nem láthatta az LCM-8-ast, így azt sem tudta, hogy a SEAL-ek már elfoglalták a hajót.
 
Evancoe korvettkapitány tervet készített a hajó támadására: „Egy L-alakú lesállást akartunk csinálni, hogy minden hajó a bal oldalával tudja fogadni [a legnehezebb fegyverekkel}. Mondtam Pete-nek [Pete Wikul, a helyettese], hogy álljon meg úgy fél mérföldnyire, és ha bármi tüzet kapnánk, süllyessze el a szarházit. Ez volt a tervünk és a két járőrhajónk valamennyi fegyverét arra a hajóra fogtuk.”
 
Thomas fregattkapitány SEAL-jei látták közeledni a járőrhajókat, de a jó híradás hiánya miatt nem tudták, hogy amerikai erők érkeznek. Óvintézkedésként két SEAL elhelyezkedett a rozsdás .50-es kaliberű géppuskáknál, hogy megvédjék a zsákmányukat. Mindkét SEAL csoport akcióra készült, egyik sem tudta, hogy bajtársak ellen.
 
Aztán Evancoe és emberei megláttak egy érkező hajót. Harcra készülődtek, de végül észrevették, hogy amerikai hajóról volt szó. A Thomas fregattkapitány feladatát támogató tengerészgyalogosokat szállította, kicsit megkésve. Evancoe utasítást adott, hogy menjenek az Iran Ajr másik oldala felé, ahova a tengerészgyalogosok tartottak, és ekkor meglátták mellette az LCM-8-ast. Most már tudta, hogy amerikaiak vannak a célhajón. Az Iran Ajr fedélzetére mászva megismerte a barátját, Thomas fregattkapitányt, és tisztázták a helyzetet.
 
Thomas fregattkapitány közölte a bajtársával, hogy a hajó üres volt, és az életben maradt irániak mentőcsónakba szálltak. Hogy hasznossá tegye magát, Evancoe elvitte a két járőrhajóját, és a tengerészgyalogosok kíséretében kimentették és őrizetbe vették az irániakat.
A Kettes SEAL Csapat 4. szakasza az Iran Ajr fedélzetén. A zsákmányolt iráni zászló a floridai UDT-SEAL Múzeumba került.
TÖRTÉNELEM

Perzsa-öböl: Remek Lehetőség
NavySEALs.hu