2016. március 2.

2016. február 29-én az Egyesült Államok elnöke, Barack Obama, a legmagasabb amerikai katonai kitüntetéssel, a Becsület Éremmel (Medal of Honor) tüntette ki Edward C. Byers SEAL első főaltisztet a Fehér Házban. Byers a haditengerészeti különleges hadviselés legjobb operátoraiból válogató DEVGRU tagjaként műveletet hajtott végre csapatával 2012. december 8- án Afganisztánban, melynek során kimentettek egy amerikai állampolgárt, Dr. Dilip Joseph-et a tálib fogvatartói kezei közül.

Dr. Dilip Joseph, aki egy nonprofit segélyszervezetnek dolgozott Afganisztánban, 2012. december 5-én a helyi sofőrjével és tolmácsával visszafelé tartott vidékről Kabulba, amikor fegyveresek állították meg az autójukat. Az amerikai orvost és a két kollegáját a hegyekbe vitték Laghman tartomány Karghaji körzetében, a pakisztáni határ közelében. A három túszt egy félreeső, egyetlen helyiségből álló házban őrizte öt fegyveres, akik 300000 dollár váltságdíjat követeltek Dr. Joseph-ért, és azzal fenyegetőztek, hogy átviszik őket Pakisztánba, vagy megölik őket, ha nem kapják meg a pénzt.

December 8-án Dr. Joseph két afgán munkatársát elengedték a tálibok, míg az orvost továbbra is a kis házban őrizték. Az amerikai felderítés közben rábukkant a tálibok és a túszuk tartózkodási helyére, de a gyűjtött információk azt jelezték, hogy Dr. Joseph-et valószínűleg el fogják vinni másnap reggel, ezért gyorsan lépni kellett. John R. Allen tengerészgyalogos tábornok, a Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erők (ISAF) parancsnoka engedélyezte egy mentőművelet végrehajtását.

A DEVGRU Arany századának tagjai 2012. december 8-án este elindultak az előretolt műveleti bázisukról. A beszivárgás kimerítő járőrözéssel járt hegyvidéki terepen, nehezen járható ösvényeken. Közel négy óra gyaloglás után a mentőerő megérkezett a célépülethez, és felkészült a roham végrehajtására. Nicholas D. Cheque első osztályú altiszttel az élen megindultak előre a SEAL-ek, de még jó 25 méterre voltak a háztól, amikor kilépett egy őr és észrevette őket. Cheque altiszt azonnal rálőtt a tálibra, aki bemenekült a házba, ezért a SEAL- ek rohanni kezdtek az ajtó felé.

Cheque altiszt nyomában Byers főaltiszt érte el másodikként az ajtót. A ház mennyezetéhez és falaihoz erősített hat takaró helyettesítette az ajtólapot. Míg Byers főaltiszt próbálta letépni a takarókat, Cheque altiszt benyomult az ajtónyíláson és azonnal fejbe lőtték AK-47-es gépkarabéllyal. Byers, a veszéllyel mit sem törődve, haladéktalanul behatolt a sötét helyiségbe és lelőtte az őrt, aki ráfogta az AK-47-esét. Közben észrevett egy másik alakot, aki a helyiség sarka felé igyekezett. Mivel nem tudta beazonosítani, hogy a túsz volt-e az, vagy egy ellenség, aki a sarokban heverő AK-47-est akarta elérni, Byers főaltiszt földre döntötte az ismeretlen férfit. Fél kézzel féken tartotta, miközben a másik kezével megigazította az éjjellátó szemüvegét, amellyel aztán felismerte, hogy nem a túsz volt az, így végzett a vergődő tálibbal.

Ekkor további SEAL-ek hatoltak be a helyiségbe és kiáltoztak Dr. Joseph-nek, hogy azonosítsa magát. Byers főaltiszt egy férfit hallott angolul megszólalni tőle jobbra. Azonnal átvetődött a helyiségen és rávetette magát a túszra, saját testével oltalmazva a lövedékektől. Szinte még vetődés közben észrevett egy újabb ellenséges fegyverest közvetlenül Dr. Joseph mögött, és miközben testével óvta a túszt, sikerült falhoz szegeznie a tálib fegyverest a torkára tett kezével. Byers tüzelni nem tudott, de sikerült féken tartania a tálibot, mígnem egyik csapattársa pontos lövésekkel végzett vele.

Amint az ellenséges fegyvereseket semlegesítették, Byers főaltiszt meggyőződött, hogy Dr. Joseph járóképes állapotban volt, aztán a csapatparancsnokával talpra állították. A kiszabadított orvost a csapattársai gondjaira bízta, hogy kísérjék az érkező helikopterhez, míg ő maga a sebesült Cheque altiszt megmentésén dolgozó szanitéceknek segített. Byers főaltiszt és a többiek szív-tüdő újraélesztést végeztek a 40 perces út alatt a helikopteren, de nem lehetett segíteni a 28 éves Nicholas D. Cheque első osztályú altiszten, akit halottá nyilvánítottak a bagrami bázis kórházában.

Byers főaltiszt a rendkívüli teljesítményekről ismert DEVGRU SEAL-ek között is kiemelkedő helytállásról tett tanúbizonyságot a mentőművelet során. Bátorság, önzetlenség, hősiesség, csapattársak iránti odaadás és higgadt vezetői képesség - ezek jellemezték Edward C. Byers főaltisztet 2012. december 8-a éjszakáján. Nem kérdés, hogy méltán kapta meg hazája legmagasabb katonai kitüntetését.

Edward C. Byers az ohiói Toledóban született 1979-ben és az ohiói Grand Rapidsben nőtt fel. 1997-ben érettségizett az Otsego Középiskolában, ahol labdarúgó volt, majd 1998 szeptemberében belépett a Haditengerészetbe, és az újonckiképzés után szanitéc „A” iskolába járt az illinoisi Great Lakesben.

Byers szanitécként kezdte a haditengerészeti karrierjét 1998-ban, amikor a Great Lakes Haditengerészeti Kórházba vezényelték. 1999-ben a 2. tengerészgyalogos ezred 2. zászlóaljánál szolgált az észak-karolinai Camp Lejeune-ben, ahol a 26. tengerészgyalogos expedíciós egységgel a USS Austin (LPD-4) fedélzetén kitelepülésre ment. A kitelepülés alatt kiérdemelte a Legénységi Felszíni Hadviselési Szakértő jelvényt és a Flotta Tengerészgyalogos Erő hadviselési jelvényt.

Byers 2002-ben kezdte el az Alap Víz Alatti Romboló/SEAL (BUD/S) kiképzést és a 242-es BUD/S osztállyal avatták. Az avatás után különleges műveleti harci egészségügyi tanfolyamra járt a georgiai Fort Braggbe, majd keleti parti SEAL csapatokhoz vezényelték a virginiai Little Creekbe. 2016 januárjában léptették elő első főaltisztté.

Byers tizenegyszer települt a tengerentúlra, ebből kilencszer harci kitelepülésre. A kitüntetései között többek között öt Bronz Csillag, két Bíbor Szív, egy Egyesített Szolgálat Dicsérő Érem, három Haditengerészeti Dicsérő Érem, két Harccselekmény Szalag és öt Jó Magaviseletért Érem szerepelt, mielőtt megkapta a Becsület Érmet, a SEAL-ek történelmében hatodikként.
ÚJ CIKK

A hatodik: Edward C. Byers első főaltiszt
NavySEALs.hu
Új kép
Új videó
Új könyv